Кърмене на недоносено бебе

Кърмата е особено полезна за недоносеното бебе. Тя може буквално да спаси живот. Тя има различен състав от този при доносеното бебе. Млякото на майката на недоносеното бебе е по-различно от това на майките на доносени деца. То е уникално по състав и е пригодено точно за нуждите на новороденото недоносено бебе. Затова млякото на собствената му майка е най-добро за него.

Коластрата и кърмата при недоносените бебета са по-богати на мазнини, витамини, минерали и имунни фактори, които подпомагат оздравяването и развитието му. Затова е особено важно да кърмите недоносеното си бебе или да изцеждате и носите кърма, ако имате възможност, всеки ден.

Кърмата на майката с недоносено бебе е особено богата на протеини. Тя съдържа и липаза, ензим, който подпомага усвояването на мазнините. По-малко вероятно е кърмените бебета да развият инфекции, често срещани при недоносените бебета, отколкото изкуствено хранените им връстници. Имунните фактори ще защитават бебето ви, докато собствената му незряла имунна система се развие.

Проучванията показват, че храненето с шише е по-стресиращо за бебето от кърменето. Затова, ако имате възможност, помолете лекаря да ви позволи да кърмите бебето си понякога. Допълнителен ефект на кърменето е отделянето на хормони, които засилват чувството ви на свързаност с бебето.

Пози за кърмене на недоносено бебе

Най-подходяща е позата, при която бебето лежи отпред, с лице към вас.

Седнете и вземете бебето. Подложете възглавница, за да повдигнете бебето на нивото на гърдата. Телецето му минава отпред. Нека коремчето му се допре до вас, брадичката да е под зърното на гърдата. Ръката и хълбокът му са на една линия. Придържайте главичката му с ръката си. Ако давате на бебето да суче от дясната гърда, подложете лявата си ръка под главата му, а с дясната придържайте гърдата си.

Сложете палеца си над ареолата, показалецът сочи навън, а другите три пръста са под ареолата. Освободете палеца, като леко плъзнете ръката. Той и показалецът трябва да бъдат свободни и да оформят буквата U. С тях поддържайте челюстта на бебето, докато суче, като челюстта на бебето е в долната част на буквата U, оформена от палеца и показалеца. С времето кърменето ще заздрави мускулите на челюстта и бебето ви ще започне да суче по-добре.

Можете да сложите малко столче под краката си, вместо да подлагате възглавница.Не забравяйте да сложите възглавница зад гърба си, за да не натоварвате кръста и гърба!

Винаги, когато имате възможност, позволявайте на бебето контакт кожа-до-кожа. Това е особено важно за недоносеното бебе. Изследванията показват, че бебета, които по-често са имали контакт с голата кожа на майка си (това важи също за дохранвано или изкуствено хранено бебе), наддават по-добре и по-бързо се пригаждат към новите условия и външния свят. Ако можете, разголвайте малка част от бебето, която се допира до вас, или поне открийте вашата кожа. Така бебето ще поема по-интензивно аромата ви, ще ви разпознава бързо и ще се успокоява и привързва към вас все повече.

Не забравяйте да кърмите често - ако имате възможност на всеки 2 часа. Поради това, че е недоносено, детето е по-слабо и има повишени нужди в сравнение с останалите деца. Събуждайте го за храна (избирайте за това фазата на сън, когато въждате как очите мърдат под клепачите и детето спи по-леко) и упорствайте, като не забравяте да кърмите и през нощта.

Източник: bg-mamma.com