Предразсъдъци спрямо кърменето

Вместо встъпление искам да кажа, че представите на съвременните жени за кърменето са сбор от предразсъдъци. Те са така разпространени, че в много книги за бъдещи майки и в списания за родители именно действия, основани на предразсъдъци, се описват като правилни и нужни. И така:

Предразсъдък № 1.

"Кърменето е нещо невероятно сложно, практически никой не е способен да кърми дълго, винаги всички имат маса проблеми и постоянни неудобства."

Няма нищо по-лесно, удобно и приятно за майката и за детето и между другото по-евтино от правилно организираното кърмене. Но за да бъде това точно така, се изисква обучение. Най- добрият учител може да бъде не книга и не списание за родители, а жена, кърмила детето си дълго, повече от година, и получила от това положителни емоции. Има жени, кърмили дълго и възприемащи това като наказание. Например една майка кърмила детето си 1,5 година и през цялото това време се изцеждала след всяко кърмене, а когато решила, че от нея толкова и отбила детето, заради неправилни действия получила мастит. Сега на всички разказва, че кърменето е ад. Нито един ден не е кърмила детето си правилно.

Предразсъдък №2

"Кърменето разваля формата на гърдите"

Наистина кърменето не подобрява формата на гърдите, но те се променят по време на бременността. Именно тогава се увеличават и натежават и, ако формата им способства за това, "увисват".

Какво става с гърдите?

По време на лактация гърдите се променят. Примерно 1-1,5 месец след раждането, при стабилна лактация, те стават меки, произвеждат мляко практически само когато детето суче. След 1,5-2,5-3 години настъпва инволюция на млечните жлези, лактацията постепенно спира. Жлезите "заспиват" до следващия път. В естествени условия това съвпада с намаляването на нуждата на детето от сукане и с отбиването. Гърдите остават меки, ненапрегнати. Ако жената не кърми детето, инволюцията на млечните жлези става в течение на първия месец след раждането. Формата на гърдите така или иначе не се възвръща в състоянието отпреди бременността. (И ако помислим, за какво всъщност жените имат гърди? Именно за кърмене.)

Предразсъдък №3

"Кърменето разваля фигурата"

Много жени се страхуват да не надебелеят по време на кърменето. Но жените наддават основно докато са бременни, а не когато кърмят. При това, ако преди бременността са се старали да съответстват на някакви модни стандарти, например 90-60-90, по време на бременността се връщат към теглото си, към генетично заложената физиологическа норма + всеизвестните 7-10 кг за увеличението на матката, за плода, околоплодните води, увеличилия се обем на циркулиращата кръв и още по нещичко за разни дреболии. Наддаването по време на бременността може да бъде значително. Жената започва да отслабва след 6-8 месеца кърмене, и постепенно, за 1,5 – 2 години сваля всичко "натрупано". Излиза, че фигурата при кърмене се подобрява.

Много често се случва жена, престанала да кърми след месец и половина два, да започне да пълнее. Възможно е това да е свързано с възникващия хормонален дисбаланс, тъй като никоя жена не "пригодена" за толкова бързо прекратяване на лактацията.

Предразсъдък №4

"Гърдите трябва да се подготвят за кърмене". Нататък следват разнообразни препоръки от зашиване на парчета груб плат в сутиена до съвети в края на бременността мъжът да смуче гърдите на жената.

Не е необходимо гърдите да се подготвят за кърмене, те са устроени от природата така, че към момента на раждането на детето да са готови за кърмене. Грубият плат може да доведе до кожни раздразнения. Всякакви манипулации със зърната в края на бременността могат да доведат до много нежелателни последици заради стимулирането на рефлекса на окситоцина: стимулиране на зърното – отделяне на окситоцин – съкращаване под въздействие на окситоцина на маточната мускулатура – контрахирала матка – и, като най-лош вариант, предизвикване на преждевременна родова дейност. И въобще, виждали ли сте котка с парцалчета в сутиена, или маймуна, която си прави закаляващи масажи с подвижния душ?

Предразсъдък №5

"C плоски, а още повече с вдлъбнати зърна кърменето е невъзможно."

Колкото и странно да изглежда на некърмили хора, за детето зърното е просто точка, от която изтича млякото. Ако то суче в правилна поза, зърното е разположено на нивото на мекото небце и самото то не участва в сукането. Детето не суче зърното, а кръгчето около него – ареолата, масажирайки я, изцеждайки я с език.

На бебето му е трудно да задържа в устата си по време на сукане гърда с плоско или вдлъбнато зърно и му е по-трудно да засуква. Майката трябва за прояви търпение и настойчивост в първите дни след раждането. Всяко дете отлично се научава да суче даже от най-неудобната от наша гледна точка гърда.

В процеса на сукане зърното изменя формата си, издължава се и заема по-удобна за детето форма обикновено за 3-4 седмици. Съществуват също различни приспособления, наречени "оформители за зърна". Слагат се веднага след кърмене, когато зърното е малко разтегнато от усилията на детето, и се носят до следващото кърмене. Те държат зърното в разтегнато състояние, но и без тях спокойно може да се мине.

За майките с плоски или вдлъбнати зърна е от особено значение да направят така, че детето да не суче нищо друго след раждането освен майчините гърди. Детето на такава майка, опитало залъгалка или пило от шише, бързо разбира, че това е по-удобно за сукане и започва да отказва гърдата. В такава ситуация на майката ще й трябва още повече търпение и настойчивост.

Предразсъдък №6

"Новороденото не трябва да се държи на гърдата повече от пет минути, иначе се получават рагади"

Детето трябва да се държи толкова, колкото му е необходимо. Кърменето завършва тогава, когато бебето само пусне гърдата.

Ако говорим за рагади, има две групи причини, които водят до тяхното появяване:

1. Майката си мие гърдите преди всяко кърмене. Ако прави това (на всичкото отгоре и със сапун, а ако и ги маже с гранофурин след кърмене – любима практика в руските родилни домове например) – тя постоянно отмива защитния слой от ареолата, който изработват специалните жлези, разположени около зърното, и изсушава кожата. Тази защитна смазка съществува тъкмо за да предотвратява загубата на влага на нежната кожа на зърната, тя притежава бактерицидни свойства и потиска растежа на патогенни микроорганизми и което е особено важно за бебето, мирише приблизително като околоплодните води.

2. Причини, свързани с неправилното положение и поведение на детето по време на кърмене:

Детето е неправилно сложено и суче в неправилно положение. Ако това действително е така, то и пет минути през три часа са достатъчни, за да се получат малки охлузвания и след това и рагади.

Детето може правилно да захапва гърдата, но в процеса на сукането може да извършва различни действия, които могат да доведат до охлузвания, ако майката не знае, че трябва да поправя тези действия и да не позволява да се държи така.

Трябва да се помни, че детето не е сукало от гърда по-рано и не знае как да го прави (знае само общия принцип на сукането). За съжаление повечето майки също не знаят как трябва да се държи кърмачето, те никога или почти никога не са наблюдавали кърмене.

Какво не трябва да се позволява на детето? "Да слиза" в края на зърното. Особено често това се случва, ако по време на сукането носът на бебето не се опира в гърдата. Ако майката чувства, че позата се променя, трябва да опита да придърпа детето към себе си, докато носът му опре. Много често това е достатъчно, за да се намести детето правилно. Ако това не помага, трябва да се отнеме зърното и да се сложи отново бебето – правилно. Бебето не трябва да суче в неправилно положение нито минута. На него му е все едно как суче, не знае, че така майката я боли или й е неприятно, не знае, че неправилното положение не му позволява да изсуква достатъчно количество мляко, не знае, че при неправилно положение няма достатъчно стимулиране на млечните жлези и няма да има достатъчно мляко.

Не позволявайте на детето да си играе със зърното. Дете, което се е научило да слиза на края на зърното, понякога започва да го премята през полуотворени челюсти насам-натам. На майките, разбира се, им е неприятно или болезнено, но в повечето случаи позволяват това да продължи "Само и само да суче"… А защо?!!

Често се случва детето да не усети с носле гърдата и да продължи да търси зърното, което вече е в устата му. Трябва да се притисне детето към гърдата, за да разбере, че вече е на нужното място и няма какво повече да търси.

Понякога, особено ако майката има дълги или големи зърна, бебето налапва зърното на няколко пъти, "набирайки се" нагоре с няколко движения. Така става и в случаите, когато бебето вече е смукало залъгалка и лошо си отваря устата. По този начин зърното се травмира много бързо. За да се избегне това, трябва правилно да се подава зърното в ШИРОКО отворена уста, вкарвайки го точно покрай челюстите, колкото е възможно по-дълбоко.

Майките не умеят правилно да отнемат гърдата. Типичната картина за родилните домове с отделно пребиваване на майките и децата е такава: на майката са дали бебето за 30 минути, то се е държало правилно и добре е сукало през това време, би сукало още, но времето е изтекло и са дошли да го вземат, или майката трябва да го върне в детското отделение, тогава тя изтегля бавно или бързо зърното от устата му. Шест такива издърпвания в денонощието са достатъчни за получаване на охлузване. Да се отнеме зърното може само като предварително разтворите челюстите с кутрето си (крайчецът на пръста бързо се вкарва в ъгълчето на устата и се завърта, съвсем не боли и никой не страда).

Предразсъдък №7

"Докато няма кърма, трябва да се дава вода"

През първото денонощие след раждането в гърдите на жените се образува рядка коластра, през второто денонощие тя се сгъстява, на третото или на четвъртото може да се появи преходното мляко, на 7-10-18 ден идва зрялото мляко. Коластрата е малко и тя е по-гъста от млякото. Това се явява главният аргумент в повечето руски родилни домове в полза на допълнителното даване на вода и дохранването на бебето (понеже то страда от глад и жажда).

Ако на детето след раждането бяха необходими големи обеми течност, природата щеше да устрои жената така, че тя би се заливала с коластра веднага след раждането. Но на детето съвсем не му трябва излишна вода. Всичко, което му е нужно, то получава от коластрата и кърмата! Водата, която се дава на бебето, докато майката има коластра, буквално "измива " коластрата от стомашно-чревния тракт, лишавайки бебето от необходимото й за него действие. Водата се дава от шише, което довежда бебето до объркване и може да провокира отказ от гърдата. Водата предизвиква лъжливо чувство за засищане и снижава потребността на детето да суче. Ако даваме на бебето 100 гр. вода на денонощие, то изсуква 100 гр. по-малко мляко (това важи не само за новороденото). Бъбреците на новороденото не са готови за голямото натоварване с вода и започват да работят пренатоварени. Списъкът на аргументите може да бъде продължен, но и тези са напълно достатъчни.

Предразсъдък №8

"Докато няма кърма, детето трябва да се дохранва изкуствено, иначе губи тегло и гладува"

Детето не е подготвено да получава каквото и да било освен коластра и кърма. В първите дни след раждането напълно му стига и само коластрата. Загубата на тегло в първите денонощия от живота е физиологическа норма. Всички деца отслабват в първите два дни от живота си до 8-10% от теглото при раждането. Повечето деца към 5-7 ден от живота възстановяват теглото си или започват да наддават. Дохранването с формула в първите дни от живота на бебето не е нищо друго освен грубо намеса във функционирането на бебешкия организъм. Можем да наречем тази намеса метаболична катастрофа. Но в повечето руски родилни домове на това не се придава никакво значение!

Освен това дохранването става с шише, което много бързо води до объркване и отказ на детето да суче от гърда. Понякога са достатъчни един-два пъти от шише, за да се откаже бебето от кърменето!

Формулата предизвиква чувство на ситост, дълго се задържа в стомаха, потребността на бебето да суче намалява, което води до намаляване на стимулирането и оттам до намалено производство на кърма.

Предразсъдък №9

"Кърмя си бебето на поискване! – То иска на 3,5 часа!"

Кърмене на поискване означава слагане на детето на гърдата при всеки писък или при всяко търсещо движение. Бебето има нужда от кърмене преди и след всеки свой сън, то заспива на гърдата и я получава отново като се събуди. През първата седмица новороденото наистина може да се кърми относително рядко, 7-8 пъти в денонощието, но през втората седмица интервалите между кърменията винаги се съкращават. По време на бодърстването детето може да иска да суче и до 4 пъти на час, т.е. на всеки 15 минути! Към 10-14 ден може да бъде пикът на сукането, до 60 пъти в денонощието. Това се случва рядко, но е вариант на нормата.

В болшинството от случаите в момента, когато бебето започне да иска да суче по-често, майката решава, че то гладува и въвежда дохранване. А бебето търси гърдата съвсем не защото е гладно. На него постоянно му е необходимо чувството за потвърждение на физическия контакт с майката. По време на живота си в маминия корем то е много привикнало към следното: топло, тясно, чувам как бие сърцето, как дишат белите дробове, как шумят червата, чувствам миризмата и вкуса на околоплодните води (те запълват носа и устата на бебето), почти през цялото време смуча юмручето, палчето или възли по пъпната връв (уча се да суча). Само в такива условия бебето се чувства комфортно и безопасно. След раждането то може да попадне в подобни условия само ако майката го вземе на ръце, сложи го на гърдите се и тогава отново му стане тясно, топло, чуе познатия ритъм, започне да суче и усети познатия вкус и мирис (вкусът и мирисът на кърмата приличат на вкуса и мириса на околоплодните води). И новороденото иска да попада в такива условия колкото може по-често. А съвременната майка едва дочаква кога най-сетне ще се увеличат интервалите между кърменията, кога най-сетне бебето ще започне да яде през 3,5 – 4 часа, кога най-накрая ще престане да се събужда през нощта? Ако може по-скоро!!! И обикновено на несмелите опити на бебето да поиска гърдата се отвръща със залъгалка, дрънкалка, дава му се водичка, с него разговарят и го забавляват. Детето се кърми основно когато се събужда. И то бързо се съгласява с това положение… Детето винаги възприема мнението на майката…Но тук майката и бебето ги очаква "подводен камък" – недостатъчното стимулиране на гърдите като следствие – намалено количество мляко.

Предразсъдък №10

"Кърмене при поискване – това е кошмар! Невъзможно е денонощия наред да седиш и да кърмиш бебето!"

Така говорят майките, които не умеят да кърмят. При правилно организирано кърмене майката си почива! Лежи отпусната, прегръща бебето, то суче. Какво може да бъде по-добре? Повечето жени не могат да подберат удобна поза, седят, държат детето неловко, изтръпва им гърбът или ръката, ако кърмят лежешком, обикновено "надвисват" над детето на лакът, тогава им изтръпва лакътят и гърбът. А ако на всичкото отгоре и детето лошо поема гърдата, майката я боли … За какво удоволствие можем да говорим тук? В първите месец – месец и половина след раждането, когато бебето суче хаотично, без изразен режим, често и дълго, майката може да се чувства добре само ако кърменето е организирано правилно, удобно й е да кърми и може да го прави легнала, седнала, права и даже в движение.

Предразсъдък №11

"След всяко кърмене трябва да се изцежда остатъкът от млякото, иначе то намалява и спира"

Не, не трябва да се изцежда след всяко кърмене при правилна организация на кърменето.

Ако кърмите бебето 6 пъти в денонощието и не се изцеждате, действително млякото може да спре много бързо. Ако се изцеждате след всяко кърмене, може още известно време да поддържате лактацията. Сроковете са различни, но рядко това е повече от половин година, а случаите на кърмене по този начин повече от година са единични.

При кърменето при поискване майчината кърма винаги и толкова, колкото е нужно на бебето и не трябва да се цеди. За да изсуква напълно гърдата новороденото, то се слага в продължение на два-три часа на едната гърда, а в следващите два-три часа на другата. След около три месеца, когато бебето вече суче относително рядко, в рамките на едно кърмене може да му се дава и втората гърда, като следващия път се започва от последната.

При регулярното изцеждане след кърмене има един неприятен "подводен камък", за който даже повечето лекари не знаят. Това е лактазната недостатъчност. Когато майката се изцежда след кърмене, тя изцежда точно "задното" мазно мляко, относително бедно на млечна захар - лактоза. Кърми бебето основно с предната порция, която се събира в гърдите между редките кърмения. В предната порция лактозата е много. Детето се храни "само с лактоза", стомашно-чревният му тракт след известно време престава да се справя с такива обеми лактоза. Развива се лактазна недостатъчност (Лактазата е фермент, който се занимава с преработването на лактозата – млечната захар, той недостига). Това е една от причините за развиване на лактазна недостатъчност; втората например е тази: майката дава на детето двете гърди на едно кърмене. Но за това отделно.

Предразсъдък №12

"На едно кърмене трябва да се дават двете гърди"

Не, не трябва. Новороденото се слага в продължение на два-три часа на едната гърда, в следващите два-три часа на другата (например, 5 пъти за 3 часа – на дясната, изсукало е всичко, сега на лявата). Това е необходимо, за да изсуче докрай гърдата и да получи и "предното" и "задното" мляко. Ако детето в средата на кърменето се премести на другата гърда, то не получава "задното"мляко, богато на мазнини. От едната гърда изсуква предната порция, и от другата - същото. Предното мляко е богато на лактоза и след известно време детето престава да се справя с лактозното натоварване. Развива се лактозна непоносимост.

Преместването от едната на другата гърда може да предизвика хиперлактация у някои жени, а ако освен това майката си изцежда двете гърди след всяко хранене … Има такива майки. Да се коригира излишното мляко понякога е по-сложно, отколкото да се увеличи недостигащото …

Предразсъдък №13

"Колкото повече течности пиеш, толкова повече мляко ще имаш."

Има майки, които се опитват да пият колкото може повече, понякога до 5 литра течности дневно. А кърмачката трябва да пие толкова, колкото и се пие. Според жаждата. Майката не трябва за изпитва жажда. А ако се пие вода специално, още повече по 3-3.5л на денонощие, лактацията може да започне да се потиска.

Предразсъдък №14

"Вредно е бебето да си смуче юмручето"

През последните месеци на бременността бебето е смукало юмручето си, така се е учило да суче. Смукането на юмрука е един от вродените навици на новороденото. След раждането то започва да си смуче юмручето колкото пъти му попадне в устата. Ако потребността от сукане се удовлетворява напълно от кърменето, бебето престава да си смуче юмрука към 3-4 месеца (после, към 6-7 месец започва "да си търси зъбките", но това вече е съвсем различно поведение). Бебето си смуче юмрука като гърда, даже при някои деца и много забавно да се наблюдава как се опитват да си пъхнат в устата и юмрука по време на кърмене …

Предразсъдък №15

"Бебето ми си иска залъгалката"

Детето не е пригодено да суче нещо друго освен гърда, (и юмруче в краен случай). Към биберон бебето винаги го приучват. Има деца, които веднага го избутват с език. А има и такива, които започват да го смучат. Има майки, които придържат с пръст биберона, за да не го изплюва детето. Обикновено детето получава за пръв път биберон, когато прояви безпокойство и майката не знае как да го успокои. За да се успокои бебето, трябва да суче гърдата, е, не са му я дали, ще се наложи да суче каквото дават …

Предразсъдък №16

"Детето често иска гърдата, значи е гладно, не му стига кърмата."

Както вече казах по-горе, новороденото иска да го слагат да суче така често не защото е гладно. Иска да суче, иска при мама. Постоянно ме у нужно потвърждение на психоемоционалния и физическия контакт с майката.

Предразсъдък № 17

"Дали стига или не кърмата, ще разберем на контролното кърмене."

Нищо няма да разберем на контролното кърмене (детето се мери преди и след кърменето, пресмята се разликата и се разбира колко е изсукало). Защото:

1. Детето, което се кърми при поискване, постоянно изсуква различни порции мляко. На едно кърмене 5 мл., на друго 50, а на трето 150. Контролното кърмене може да попадне на 5 мл. (Веднъж премерих вкъщи дъщеря си след 30-минутно кърмене. Беше по-тежка с 14 грама. За първия си месец тя наддаде 1200 г – а какво би ми казал участъковият педиатър, ако това беше контролно кърмене в поликлиниката?)

2. Новороденото е приспособено за постъпване на малки порции мляко, но често. Огромното множество от новородените за 6-7 пъти в денонощието така или иначе изсукват малки порции мляко, а не 6 пъти по 120 грама. И те, разбира се, не си дояждат. Започват да наддават лошо или да спират да наддават, дори да губят тегло.

Дали количеството мляко е достатъчно или не, можем да разберем по два начина:

1. Тест "мокри пеленки". (Именно пеленки, а не памперси, защото трябва да знаем точния брой отделяния на урина). Ако бебе на възраст над 1 седмица пишка повече от 6-8 пъти в денонощие, урината му е светла, прозрачна, без мирис, значи то получава достатъчен обем мляко. Обикновено детето пишка по време на бодърстването на всеки 15-30 минути. Ако майката използва памперси, но иска да разбере стига ли млякото или не, трябва да свали памперса за 3 часа. Ако бебето за тези три часа напишка 3-4 пъти и повече, няма нужда да се брои нататък. Ако е пишкало три пъти и по-малко, удължаваме периода на 6 часа, ако за 6 часа се е изпишкало 4-5 пъти и повече, няма нужда да се брои повече. Ако е пишкало по-малко от 4 пъти – продължаваме броенето. И така нататък…

2. Седмичното наддаване на тегло трябва да бъде от 125 до 500 грама.

Предразсъдък №18

"Ако на бебето се дава често да суче, то бързо изсуква всичко, гърдите стоят непрекъснато меки – няма мляко. Трябва да се "пести" кърмата."

При кърменето при поискване гърдите стават меки примерно месец след началото на кърменето, когато лактацията става стабилна. Млякото започва да се изработва само когато бебето суче. Гърдата никога не е "празна", в отговор на сукането, в нея през цялото време се образува мляко.

Ако майката се старае да напълни гърдите за кърменето, чака докато ги усети напрегнати, тя постепенно намалява количеството мляко. Колкото повече кърми бебето, толкова повече кърма ще има, а не обратното.

Предразсъдък №19

"Стомахът трябва да почива"

А бебешкият стомах и не работи кой знае колко много. Млякото там само се пресича и доста бързо се евакуира в червата, където и се случва всъщност преработването и премиването на веществата в кръвта. Този предразсъдък е от старата песен за кърменето на три часа. За новороденото няма часове. Нито едно млекопитаещо не прави равномерни интервали в кърменето на новородените си. Организмът на бебето е приспособен за непрекъснато постъпление на кърма и изобщо не му е нужно да почива.

Предразсъдък №20

"След всяко кърмене бебето трябва да се държи по 20 минути вертикално."

Не трябва да се държи вертикално след всяко кърмене особено ако е заспало. През по-голямата част от времето бебето лежи настрани. Ако повърне малко, просто трябва да се смени пеленката под бузата му. Вертикално трябва да се държи изкуствено храненото бебе, за да не разлее налетите в него 120 грама. А ние говорим за кърмачета, хранени при поискване и получаващи неголеми порции кърма. Освен това на кардиалния сфинктер на стомаха му е необходима тренировка, която той може да получи само ако детето лежи.

Предразсъдък №21

"През нощта трябва да се спи"

Не само трябва да се спи, но трябва и да се суче.
Повечето новородени деца са устроени така, че спят от 10-11 вечерта до 3-4 часа сутринта, после започват да се събуждат и да искат да сучат. При деца в първия месец кърменията в ранните утринни часове (от 3 до 8) обикновено са 4-6. Нощните хранения при правилно организирано кърмене изглеждат примерно така: бебето става неспокойно, майката го слага на гърдата, то спи и суче, майката също спи, по някое време детето пуска гърдата и продължава да спи спокойно. И такива епизоди се случват 4-6 пъти на нощ. Всичко това е лесно да се организира, ако майката спи заедно с детето, а затова й е необходимо да умее да кърми, лежейки в удобна поза.

Ако бебето спи отделно от майката, в собствено креватче, то престава да се буди рано сутрин понякога седмица след раждането, а понякога към 1,5-2 месеца. Повечето от съвременните майки възприемат това с облекчение, защото за тях най-сетне свършва нощното тичане напред назад, клюмането, седейки в креслото или на леглото над сучещото бебе, а някои се и изцеждат нощем… И тук ги чака подводният камък - недостатъчното стимулиране на пролактина и съответно намаляване на количеството мляко.

Майката и нейното бебе са удивителна саморегулираща се система. Във времето, когато бебето има нужда да посуче призори, в организма на майка му се образува максималното количество пролактин, точно от 3 до 8 сутринта.

Пролактинът през цялото време присъства в женския организъм в неголеми количества, неговата концентрация в кръвта значително се повишава след като бебето започне да суче, а най-вече в сутрешните часове от 3 до 8. Пролактинът появил се сутринта се занимава се с производството на мляко през деня. Получава се така, че който суче нощем, стимулира пролактина и осигурява на себе си и на майка си добро количество мляко през деня. А комуто не се удаде да посуче през нощта, доста бързо може да остане без мляко през деня.

Нито едно млекопитаещо не прави нощно прекъсване в храненето на малките си.

Предразсъдък №22

"От "нерви" ми свърши млякото"

Образуването на мляко зависи от хормона пролактин, чиито количество от количеството на кърменията и от нищо друго. Преживяванията на майката по какъвто и да е повод не му оказват влияние.

А ето отделянето на млякото от гърдите зависи от хормона окситоцин, който се занимава с това да способства съкращаването на мускулните клетки около жлезите и така предизвиква самото изтичане на млякото. Количеството на този хормон много зависи от психологическото състояние на жената. Ако тя е изплашена, уморена, изпитва болка или каквото и да е друго неудобство по време на кърменето – окситоцинът престава да работи и млякото спира да се отделя от гърдите. Бебето не може да го изсуче, не излиза и с цедене с помпичка или на ръка …

Проявлението на "рефлекса на окситоцина" е наблюдавала всяка кърмеща жена: когато майката чуе бебешки плач (при това не задължително на своето бебе), млякото й започва да тече. Организмът подсказва на майката, че е време да се кърми бебето. В ситуация на стрес или страх нищо такова не се наблюдава,. (Връзка с древния инстинкт за самосъхранение: ако жената бяга от тигър и от нея мирише на изтекло мляко, тигърът ще я намери по-бързо и ще я изяде, затова, докато тя тича в страх по джунглата с бебето в ръце, млякото не потича, а когато се добере до безопасната пещера и спокойно започне да кърми, млякото отново тръгва.)

Съвременните стресови ситуации действат по същия начин като тигри. За да може млякото отново да потече, трябва да се стараем по време на кърмене да се отпуснем, да мислим само за детето. Може да се пият успокояващи билки, много помага масаж на гърба, спокоен разговор. Всичко, което подпомага отпускането.

А повечето от съвременните майки не могат да се отпуснат по време на кърмене, неудобно им е да седят или да лежат, боли ги като кърмят – всичко това пречи да се прояви рефлексът на окситоцина – млякото остава в гърдите, което и довежда до отслабване на лактацията.

Предразсъдък №23

"Детето е прекалено дебело, трябва да се ограничи броят на кърменията и да се дава вода."

Бебе, хранено с кърма, наддава между 125 и 500 грама седмично, или от 500 грама до 2000 грама месечно. Обикновено към 6 месеца детето, родено с тегло 3-3,5 кг, тежи около 8 кг. Темпът на наддаване е силно индивидуален, никога не става дума за "прехранване", активно наддаващите на тегло деца растат бързо и на височина и изглеждат пропорционално. Децата, наддаващи през първото полугодие по 1,5-2 кг месечно, през второто обикновено рязко снижават наддаването и към годинка могат да тежат 12-14 кг.

Никога няма нужда да се ограничава броят на кърменията, още повече да се дава вода.

Предразсъдък №24

"На детето не му достигат хранителни вещества, от четвъртия месец трябва да се захрани"

Нуждата от друга храна се появява у детето примерно на 6-месечна възраст, когато то започва активно да се интересува, какво всъщност ядат там всички. И ако майката го взима със себе си на масата, то започва да й бърка в чинията.

Такова поведение се нарича активен интерес към храната и свидетелства за това, че детето е готово да се запознае с нова храна и можете да започнете захранването. След навършването на година детето започва да усвоява пълноценно витамини и други полезни вещества от другата храна.

Кърмата съдържа абсолютно всички необходими на детето хранителни вещества.

Предразсъдък №25

"Кърмачката трябва да е на строга диета"

Храната трябва да е обичайната. За предпочитане е да не се използват екзотични хранителни продукти, несвойствени за "нашия" климатичен пояс. У кърмачката могат да се появят интересни хранителни нужди и те трябва да бъдат удовлетворявани, както и желанията на бременните. Жената трябва да яде според апетита си, а не да поглъща храна за двама.

(някой виждал ли е коза, която преминава на друга диета във връзка с кърменето на козлето?)

Предразсъдък №26

"Детето трябва да се кърми не повече от година, после в кърмата така и така нищо полезно не остава."

След година лактация качеството на млякото съвсем не се влошава. То продължава да остава източник на всички необходими вещества за детето, а освен това доставя ферменти, помагащи на детето да усвоява разнообразна храна, съдържа средства за имунната система на детето и много други вещества, които няма нито в изкуствените смеси, нито в детските храни, нито в храната на възрастните (хормони, фактори на растежа на тъканите, биологически активни вещества и много, много други.)

В периода на инволюция на млечната жлеза (а при правилно организирано кърмене инволюцията много рядко настъпва около година) млякото по своя състав се приближава до коластрата. Вероятно това е свързано със стремежа на организма на майката да осигури на детето максимално хранителна, енергийна и имунна поддръжка в сложния за него период на отбиването. Лишавайки детето от кърма на втората година, майката го лишава и от тази поддръжка.

Едрите примати, към които се отнася и човекът, кърмят децата си до 3-4-годишна възраст.

Лилия Казакова
Консултант по кърмене, лекар педиатър

Източник: bg-mamma.com