Трябва ли моето кърмаче да се храни "по час"?

Преди да родите, за вас е било лесно да предскажете как ще протече денят ви.

С навлизането на едно ново, неповторимо човече всичко се променя, включително и алгоритъмът на деня ви.

Възможно е ритъмът на бебето ви да е много по-различен от онова, което сте си представяли. Сигурно не сте си давали сметка, че поради своите индивидуални особености здравите износени до термин бебета могат да сучат по-начесто (например всеки час) или по-нарядко (например на четири часа) и да се развиват прекрасно. Честотата на кърменията варира от бебе на бебе и от ден на ден. Животът с новороденото може да бъде доста непредсказуем.

Много майки са учудени колко бързо и лесно се смила човешкото мляко (често за по-малко от 90 минути след последното кърмене). Вместо да гледате часовника, следете за знаци, че вашето новородено е гладно – дали търси гърдата ви, дали дъвче/смуче ръцете или пръстите си, или просто плаче.
Според Американската академия по педиатрия плачът е много късен знак, че бебето ви е гладно.

Здравите, износени до термин бебета имат нужда да сучат на всеки два-три часа през всеки 24-часов период. Това отговаря на осем до дванайсет кърмения за 24 часа.

Вашето новородено не трябва да издържа повече от три часа между кърменията по две важни причини:
1) Вашето новородено се нуждае от често хранене за адекватно снабдяване с хранителни вещества и вода
2) Честите хранения стимулират гърдите ви и осигуряват стабилен приток на мляко.

През първите няколко седмици бебето ви се нуждае от 10-12 хранения на ден. С израстването интервалът между храненията ще расте, защото стомахчето му ще се уголемява. Всеки режим, който забранява на бебета под шест седмици да се хранят на поне два-три часа (или по-малко по време на периодите на усилен растеж) може да доведе до занижено наддаване. Последните изследвания показват, че ограничаването на времетраенето на кърменето и увеличаването на интервала между храненията може да намали не само притока на мляко, но и съдържанието на мазнини в него. Затова е препоръчително да храните бебето в съответствие с неговия собствен режим.

Статията е преведена и изпратена от Zenda

Източник: bg-mamma.com