Какво е нормално при кърмене?

В ерата на “научното хранене” какво е нормално може да бъде доста неясно. За майката на кърмено бебе границите на нормалното и естественото може да бъде доста разтеглива заради различната индивидуалност на всяко бебе. Кърменето при поискване допуска уникалност при всяко бебе през всички етапи на неговото развитие и растеж.

Има няколко насоки, които кърмещите майки могат да използват за да се уверят, че техните бебета са в границите на каквото е прието да се смята за нормално за кърмени бебета.

Първото кърмене

Случва се новороденото да умее да суче добре непосредствено след самото раждане. Също така се случва и само да близне и докосне зърното. Но и двете “хранения” са еднакво важни. Първото кърмене е по-скоро възможност за майката и бебето да се срещнат и запознаят и наличието на гърдата е много важно за бебето, тъй като дори това близване или докосване е стимул за образуването на майчиното мляко.

Бебето може веднага да засуче правилно. Но е нормално и да са му необходими няколко опита, за да се научи. Някои бебета се нуждаят от няколко часа, за да се възстановят от раждането, но повечето ще се опитат да сучат до 24 часа, ако разбира се им се предостави тази възможност.

Честото кърмене в началото е много важно, както за да получи бебето коластра, така и за да се стимулира слизането на кърмата.

Ако майката е получила обезболяващи по време на раждането, възможно е новороденото да е много сънено и объркано. Това може да е причина да не може да засуче правилно или изобщо да не прояви интерес към кърменето. В такъв случай е полезно да потърсите съвет и помощ от лекар или акушерка. Много е важно да не се използват залъгалки или биберони в този период, за да не се обърка бебето.

Какво е нормално през първите седмици на кърменето?

Нормално е новороденото да спи много. Препоръчително е да предлагате на бебето да суче най-малко на всеки два часа през деня и поне два пъти през нощта – например през три часа. Може да се налага да го будите, но това ще стимулира образуването на мляко и ще сте сигурна, че бебето ви се храни достатъчно.

Някои лекари и редица разпространени книги съветват да се ограничи храненето на бебето и да му се създаде режим от самото начало. Това е погрешна практика при кърменето и трябва да се избягва. Много е важно да се следват сигналите на бебето кога иска да бъде хранено, а не да се чака неговия плач. Плачът е вече късен сигнал за глад. Дотогава бебето е вече много гладно и изморено и е възможно да няма търпение да “работи” за правилно засукване. По всяка вероятност няма да суче добре и достатъчно дълго и ще заспи бързо.

На възраст около 10 дни и след това на 3 седмици повечето бебета изживяват усилен растеж, поради което е възможно да искат да сучат по-често и по повече. Това отминава обикновено след 2-3 дни. Следващият такъв усилен растеж е на около 6 седмична възраст. Тези първи 6-8 седмици са обикновено най-трудните за кърменето. След това нещата се уталожват и то става приятно изживяване за майката и бебето.

Друго, което е нормално за храненето в този период, е бебето да се храни на 2-3 часа през деня, но да иска да яде по-често, дори всеки час във вечерните часове. Това понякога обърква майките и те си мислят, че млякото им е недостатъчно като количество или качество. А това е просто начина на бебето да се запаси за по-дългия период на сън през нощта. Често периодът на често хранене съвпада и с вечерния период на плач на бебето и това още повече обърква майката. Просто имайте предвид, че тези неща са нормални.

Нещо, което не е нормално са много разранените зърна, особено за продължителен период от време! Това обикновено е знак, че бебето не захваща добре зърното. Ако това се случи, потърсете непременно съвет и помощ или от консултант по кърменето или от по-опитни успешно кърмили майки. Този проблем се разрешава обикновено много бързо.

Как трябва да изглеждат изпражненията и колко често трябва да уринира бебето?

Нормално е изпражненията на кърменото бебе да са почти течни и да приличат на пресечено мляко или яйчен белтък. Имат много слаб мирис. Обикновено бебето ака след всяко ядене. Може да е “експлозивно” или не. Това не е разстройство. Разстройството при кърмени бебета е много рядко. Бебе с разстройство се изхожда МНОГО често, изпражненията му са обикновено тъмно зелени, съдържат слуз, често и кръв, и имат неприятна силна миризма.

Едно кърмено бебе трябва да уринира поне 6 пъти на ден до 6-седмична възраст и поне 5 пъти на ден след това; трябва да ака поне два пъти на ден първите 6 седмици.

Нормално е на възраст около 6 седмици да започне да се изхожда по-рядко. Някои бебета започват да акат през ден, някои – веднъж на 2 или 3 дни, други – веднъж седмично. Има бебета, които задържат до 11 или 12 дни. Но тогава наистина се ИЗАКВАТ! Всичко това е нормално.

Няма абсолютно никаква причина да се използват разпространени методи – сок от сливи, овесена отвара, термометър, дръжка от мушкато и т.н., да се предизвика бебето да се изходи. Ако такива стимулации се използват често, системата на бебето ще стане зависима от тях и то няма да бъде повече в състояние да се изака само.

В повечето случаи, ако бебето не изглежда болно, отпуснато, плаче от болка и т.н., коремчето му не е твърдо или подуто, пропускането на ден без изхождане не е причина за притеснение. Въпреки това, ако майката се притеснява трябва да се консултира с лекар дали няма физически проблем.

Цветът на изпражненията на кърмените бебета може да се променя на цвят, понякога дори да стават зелени. Постоянният зелен цвят, обаче, може да е признак за проблем, например че бебето суче предимно предно мляко или е чувствително към нещо, с което майката се храни, най-често краве мляко. В такъв случай е необходима консултация с лекар.

Какво е нормална загуба на тегло?

Нормално е за кърмените бебета да загубят до 10% от теглото си при раждане и да им отнеме до 3 седмици да си го възвърнат. Наддаването на теглото трябва да се отчита от най-ниската му стойност, а не от раждането.

Наддаването на теглото при кърмено бебе може значително да варира. Винаги трябва да се гледа цялостното наддаване на тегло, а не само за отделен период на отчитане. Растежът на височина и нарастването на главата са точно толкова важни, колкото и нарастването на теглото. Гените също оказват влияние върху теглото на бебето. Много е важно и къде и как бебето се претегля – това трябва да става винаги на един и същи кантар и в подобно облекло, ако бебето не се тегли голо.

Нормален режим на кърмене след втория месец

След като бебето порасне малко, то започва да суче по-ефективно, съответно – по-кратко. Наред с това може да забележите, че бебето огладнява по-рядко. Ето примерна картина на това, колко често трябва да се храни в денонощието едно кърмено бебе след като навърши два месеца:

От 2 до 4 месеца бебето трябва да суче поне 6 пъти за 24 чеса;

От 4 до 7 месец бебето трябва да суче поне 5 пъти за 24 чеса;

От 8 до 12 месец бебето трябва да суче поне 4 пъти за 24 чеса.

Възможно е детето отново да изживее засилен растеж, обикновено около третия месец, след това при навършване на 6 месеца, 9 месеца и отново на около 12 месеца. Нормално е също така да иска по-често да суче и при научаването на нещо ново, при увеличаване на стреса или вълнения в къщи.

Някои майки се притесняват когато бебето им започне да суче съвсем кратко. Смята се, че ако то продължава да уринира достатъчно, ака редовно, наддава и се развива нормално, значи бебето получава достатъчно кърма. Дори да суче по 5 минути, това е нормално, ако расте и се развива добре.

Важно е да помните, че млякото трябва да бъде основната храна на бебето през първите 12 месеца от живота му.

Специалистите смятат, че кърменето не е само метод за хранене на едно бебе. То задоволява и редица негови психологични и емоционални нужди. Често се чуват коментари от рода на “той те използва като биберон” или “той няма нужда да суче, нали току що яде”. Тези забележки не отчитат емоционалните нужди на кърмачето. Те не помагат в никакъв случай на майката да разреши евентуални проблеми с кърменето, още по-малко пък намаляват нейните притеснения. Ако имате някакъв проблем с кърменето, най-добре се обърнете за съвет към някой с опит в кърменето – консултант или успешно кърмила майка. Повечето от проблемите се решават с елементарни промени в начина на кърмене. Дохранване не е необходимо когато имате установена стабилна лактация. Ако имате проблеми с кърменето, започването на дохранване обикновено влошава положението и не трябва да се въвежда без консултация с човек, който има опит в кърменето.

Нормални промени в гърдите при кърмене

Когато бебето се роди, тялото на майката все още не знае колко мляко трябва да произвежда. Затова то просто произвежда много мляко. От тук и усещането за много пълни гърди у повечето майки през първите няколко седмици след раждането. В периода между 6 и 8 седмица (но понякога чак след третия месец!) майката ще спре да усеща гърдите си така пълни, сякаш в тях изобщо няма мляко. Това обаче не е така. Това е нормална физиологична промяна, която настъпва, защото тялото ви се е научило да контролира производството на мляко. То вече знае от какво количество се нуждае бебето и не произвежда повече от това.

Този процес често съвпада с етапа на усилен растеж на 6-седмична възраст и това особено обърква майката, ако тя не знае за тези процеси. Решението е по-често кърмене, а не дохранване. Ако предложите бутилка с адаптирано мляко, това НЯМА да накара тялото ви да увеличи количеството кърмата, която произвежда. Напротив, млякото ви ще намалее, а нали това не е което искате?

Друго, което може да спрете да усещате, е моментът, в който млякото “слиза”. Отново, това не е признак, че кърмата ви е намаляла, това е нормален процес на нагаждане на организма ви.

Изтичането на мляко

Нормално е по време на бременността гърдите да отделят коластра. Това е знак, че тялото се подготвя за лактация. Също така е нормално и ако не изтича коластра преди самото раждане.

Свободното изтичане на мляко може да продължи през целия период на кърмене. При някои жени продължава и след отбиването - производството на малки количества кърма продължава няколко седмици, понякога и месеци след като фактически кърменето е преустановено. При някои жени всяка стимулация на гърдата – в това число проверка дали още има кърма, сексуална стимулация на гърдата и т.н., е достатъчна да поддържа това производство. Въпреки това, ако 6 месеца след отбиването все още гърдите ви произвеждат мляко, особено ако то е в голямо количество, не е лоша идея да се обърнете към лекар, тъй като това може да е нормално при повечето жени, но може и да е сигнал и за някакъв проблем. Най-често този проблем е дисбаланс на хормоните предизвикващи лактацията.

Отделянето на течност от гърдите, различна от кърма, може да е в резултат от наличието на инфекция, оток или тумор на гърдата. Изтичането на зеленикава или жълта течност най-често е причинена от кисти. Изследванията показват, че 50-80% от случаите на отделяне на течност - кърма или друг вид, от гърдите не е свързано със заболяване, но ако това се случва с вас, препоръчително е да отидете на лекар за подробен преглед.

Ще увиснат ли гърдите ми в резултат от кърменето?

Увисването на гърдите притеснява много майки, но то не се причинява от кърменето. То е резултат от физическите промени през бременността, а не кърменето. Някои изследвания намират връзка между степента на увисване на гърдите и степента на нарастването им през бременността, а други изследвания доказват, че това е най-вече генетичен фактор.

Някой майки чувстват гърдите си отпуснати към края на кърменето или непосредствено след отбиването. Но след време това усещане изчезва когато мастна тъкан запълни пространството около намалелите млечните жлези.

Източник: bg-mamma.com