Кърмене на деца над 12 месечна възраст

Кърменето на дете над 12-месечна възраст може да се превърне в истинско предизвикателство. Въпреки че има много предимства, то не се възприема адекватно от обществото и майката често е подложена на натиск от страна на приятели и близки да отбие детето. Ако пък на майката се налага да се върне на работа, тя може да намери информация за причините да продължи да кърми след завръщане на работа, както и някои идеи за улеснение на работещите майки, които искат да продължат да кърмят.

Защо кърменето на дете над 12 месеца е препоръчително? (Някои предимства)

 • Въпреки че детето ви вече получава повечето от необходимите му хранителни вещества от т. нар. твърди храни, кърмата все още му осигурява важна имунна защита, витамини и ензими. Проучванията показват, че кърмените деца над 12 месеца боледуват по-рядко от връстниците си и когато все пак се разболеят, прекарват болестите по-леко и оздравяват по-бързо. Кърмата се променя в сътоветствие с нуждите на детето ви и не губи никое от свойствата си при по-продължително кърмене.
 • Сега, когато детето ви става по-независимо, кърменето му дава сигурност. Обратно на широко разпространеното мнение, кърменето насърчава независимостта, а не прави детето ви по-зависимо от вас. В нашата култура се смята, че ранното отделяне на детето от майката насърчава независимостта, въпреки че проучванията показват, че прекалено ранното отделяне на детето има обратен ефект – прави го по-несигурно и зависимо. То се притеснява, къде е мама, защо вече не го гушка толкова или не го кърми. Затова не е препоръчително детето да се отбива принудително, преди да е готово за това.
 • Ако дете ви е болно, понякога единствената храна, която то може да задържи (да не повърне) е кърмата. Това ще накара и вас да се чувствате по-добре, знаейки, че му помагате да се справи с болестта.
 • Когато пътувате, много по-лесно е да кърмите детето си, вместо да се притеснявате, дали ще можете да намерите адаптирано мляко или да носите млякото със себе си. Не се налага да миете шишета, да търсите или купувате чиста вода, която да изварявате за приготвянето на млякото.
 • На чуждо място кърменето може да се окаже най-добрият начин да успокоите детето си, да му вдъхнете увереност и сигурност, че мама е наблизо. Кърменето разрешава такива проблеми, както и проблеми като нощните кошмари, по-добре от прегръдка или какъвто и да било опит да разсеете детето.
 • Да оставите дедето си да се отбие само е най-доброто, вместо да изберете сами произволен момент, в който да спрете да кърмите. Кърменето след 12-месечна възраст е било широко разпространено преди създаването на адаптираните млека.

Защо кърменето на дете над 12-месеца може да се превърне в предизвикателство? (Някои недостатъци)

 • Може да бъдете подложени на груба критика и коментари от страна на хора, смятащи кърменето на дете на тази възраст за странно. Може да се наложи да избягвате кърменето на обществени места, което може да се окаже трудно, особено ако детето ви само повдига блузата ви и си иска гърдата.
 • По-трудно ще отбиете упорито 2-годишно дете. Специалистите казват, че рядко се срещат деца, които сами да се отбият преди 2-3 годишна възраст. А вие може да не искате да кърмите толкова дълго.
 • Детето може да започне да разчита на гърдата, когато е просто отегчено или иска да привлече вниманието ви. Ангажирайте вниманието му с нещо друго – децата на тази възраст с удоволствие изследват света около себе си. Дайте му играчка, или играйте на някоя игра заедно така, че пак да сте в близък контакт, но не кърмите.
 • Възможно е да кърмите, дори когато сте бременна със следващото си дете, но повечето жени го намират за прекалено изтощително. Редно е да отбиете детето си преди раждането (например месец или два), за да не натоварвате прекалено психиката му след появата на новото бебе, което ще ангажира вниманието ви, освен ако не смятате да кърмите и двете си деца след това (т.нар. кърмене в тандем).

Как да направите кърменето на дете над 12 месеца успешно? (Някои препоръки)

 • За да избегнете грубите забележки и погледи, добре е да накърмите детето вкъщи преди излизане. Повечето майки предпочитат да кърмят децата си по веднъж сутрин и вечер, а през деня ги учат да пият от чаша (продължителната употреба на биберон води до появата на кариеси). Така можете да продължите да кърмите, дори когато се налага да се върнете на работа и до по-голяма възраст на детето.
 • Ако не се притеснявате от мнението на хората и кърмите на обществени места, пригответе си няколко подходящи отговора. На въпроси от рода на "Колко още смятате да го кърмите?" може да отговорите с нещо от сорта на "Не повече от 5 минути." Понякога най-подходящият отговор на неизбежния въпрос "Нима още кърмите?" е просто "Да!", придружено с усмивка.
 • Може да научите детето си на "кодова дума" за кърменето, така че когато то започне да си иска "мама" или "гуш" например, никой да не ви гледа странно.
 • Можете да свикнете детето да го кърмите в колата. Така избягвате погледите на околните и можете да му дадете да суче в сравнително спокойна обстановка.
 • Препоръчително е да кърмите, докато това е приятно и за вас, и за детето. Ако сте се замисляли, дали да отбиете детето си, помислете първо, дали наистина го искате или се чувствате притиснати от хората около себе си.

Ако сте бременна и искате да продължите да кърмите, знайте, че кърмата ви почти сигурно ще намалее, докато се роди новото бебе. Съставът на кърмата също така се променя към шестата седмица от бременността, става по-водна. По това време някои деца сами се отбиват, защото млякото вече не е така вкусно. Това продължава временно и въпреки това кърмата доставя важни вещества и ензими на детето ви. Нивата на хормоните се променят и тялото ви насочва всичките си запаси към развиващия се плод. Въпреки това, доста жени успяват да се справят с кърменето в тандем на бебе и по-голямо дете – за това са необходими само малко повече време и търпение. Ако решите да тръгнете по този път, трябва да знаете, че за развиващото се бебе и в кърмата отиват дотатъчно хранителни вещества, минерали и витамини. Това става за сметка на вашия организъм, затова много важно е да се храните пълноценно, да пиете много течности и да взимате витамини.

Съставено от Петя Личкова и boo от чуждестранни сайтове и "Книга за кърменето"

Източник: bg-mamma.com