Подготовка на гърдите за кърмене

Какво трябва да правя, за да подготвя гърдите си за кърмене? Чух, че някои жени препоръчват зърната да се "огрубяват" чрез търкане, за да не болят.

Не трябва да се прави нищо особено, за да се подготвят гърдите за кърмене.
"Огрубяването" на зърната чрез търкане с кърпа вече не се препоръчва. Изследванията показаха, че така могат да се премахнат предпазните вещества, произвеждани от гърдите по време на бременността и след нея. Вместо това може да опитате внимателен масаж. Той може да ви бъде полезен и в случай, че се наложи да изцеждате млякото си.

Не би било зле да проверите за плоски или обърнати зърна още по време на бременността, тъй като това понякога затруднява доброто "закачане" на бебето на зърното. Можете да попитате лекаря си как да се справите с този проблем. Впрочем подобни случаи са рядкост, така че ако знаете, че всичко е наред, няма защо да се тревожите.

Вероятно сте чували, че от кърменето зърната болят. В повечето случаи това се дължи на недобре поставена поза или лошо "сцепление".
Кремове и лосиони обикновено не са необходими. Зърната ви вече произвеждат всичко необходимо, за да се предпазят.

Ако имате кожен проблем като псориазис или екзема, попитайте дерматолога си какво да използвате. Не забравяйте да му кажете, че ще кърмите, тъй като това може да повлияе на предписаните от него лекарства.

Освен това не използвайте сапун за зърната си, тъй като това може да ги изсуши. Изплакването с чиста вода е достатъчно. Ако зърната ви са много сухи, можете просто да сложите овлажнителен крем.

Напуканите и кървящи зърна не са нормални за кърменето. Кърменето не е болезнен процес. Ако за вас е, то  трябва да разберете причината и да я отстраните. Най-често тя се крие в лошата поза. Бебето трябва да е обърнато с лице към зърното ви и с коремче към вашия корем. Брадичката му трябва да е малко под зърното, а устата му трябва да бъде широко отворена, за да поема млякото добре.

Материалът е преведен и предоставен от Zenda

Източник: bg-mamma.com