Белези на огладняване - кога да храня бебето?

Бебетата трябва да се хранят когато покажат че са гладни. Плачът е късен индикатор на глада - кърменето е много по-лесно и за майката, и за бебето, ако майката успява да разпознае по-ранните белези на глада.

Общите белези на огладняването при бебетата включват:

Ранни

  • Мляскане или облизване на устните
  • Отваряне и затваряне на устата
  • Смучене на устни, език, ръце, пръсти на ръцете и краката, играчки и дрехи

Активни

  • Въртене и търсене по гърдите на който го носи, опитва се да  заеме позиция за кърмене като или ляга назад, или ви дърпа за дрехите
  • Непрекъснато извиване и гърчене
  • Удря ви по ръката или гърдите многократно
  • Сърди се и пъшка или диша тежко

Късни    

  • Тревожно въртене на главата от едната на другата страна
  • Плач

 

Моето новородено иска да спи през цялото време! Трябва ли да го будя, за да кърмя?

Да, ако не се събужда само.

Много новородени са доста сънливи в първите дни или седмици и може да не показват знаци на глад толкова често, колкото всъщност трябва да ядат. Новородените трябва да се кърмят всеки път щом покажат глад, но не по-нарядко от всеки 2 часа през деня и поне веднъж през нощта. Веднъж щом бебето започне да наддава стабилно (поне 120-130 гр. седмично за бебета под 4 месеца), може да спрете да будите бебето, за да го кърмите и го оставете само да си определи режима.

"Бебето ми точно започна да спи по-дълго през нощта. Трябва ли да го будя за да го кърмя?"

Ако бебето ви е по-малко от 4 седмици, добре е да го будите поне веднъж на 4-5 часа през нощта, за да го кърмите, ако не се буди само. Ако детето ви е по-голямо от 4 седмици, можете да го оставите да спи колкото иска през нощта, при условие че пишка, пълни памперса и наддава в необходимите граници.

"Бебето ми често си смуче ръцете. Това винаги ли значи че е гладно?"

След периода на новородено, смученето на ръцете не е достоверен белег, че е гладно. Започвайки от около 6-8 седмици, бебето ще започне да придобива по-голям контрол над ръцете си и скоро ще започне да изследва ръцете и всичко останало използвайки устата си. Много често срещано при бебетата е смученето на ръце и когато венците станат чувствителни, при подготовката за поникването на зъбите. Симптомите на поникването на зъби могат да се появят понякога седмици и дори месеци преди да се появи първия зъб.

Източник: bg-mamma.com