Събуждане на сънливо бебе

За да стимулират адекватно производство на мляко, новородените имат нужда да сучат минимум осем пъти и оптимално десет до дванадесет пъти и повече за период от двадесет и четири часа.

Това обикновено означава, че бебето ви ще суче на всеки два до три часа през деня, евентуално с една четиричасова пауза през нощта. Новородените често сучат постоянно с часове всеки ден (свързани хранения) и след това може да спят дълбоко по няколко часа. Тези дълги паузи за сън са хубави, стига бебето да получава минималния брой хранения за период от двадесет и четири часа и отделянето на урина, изпражнения и наддаването на тегло да са съответстващи (вж. "Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко").

Често казват на майките да будят бебетата си за хранене на всеки два часа и за това има много добра причина. Новородените са прочути с това, че проспиват храненията и е лесно да се предположи, че сънливото бебе е нахранено, задоволено бебе. С новородените не винаги случаят е такъв (дефинирам като новородени бебета на възраст две седмици или по-малки).

Кърменето на поискване започва след като бебето навърши две седмици, възстановило е теглото си при раждане и производството на млякото ви се е установило добре.

Здраво бебе, което е на повече от две седмици, няма да проспива храненето – то със сигурност ще ви уведоми, когато е гладно! Въпреки това, не можете да приемете, че новороденото ще ви съобщи кога има нужда да яде и за това е важно да го будите за хранене.

Много от така наречените "добри бебета", които спят дълги периоди от време се дехидратират. Все пак правилото за хранене на два часа важи само за първите седмици. Веднъж щом започне да наддава на тегло стабилно и производството ви на мляко се е установило добре, можете да го оставите да настрои ритъма за хранене. Наистина няма значение дали суче на всеки два часа или на всеки четири, дали суче от едната или от двете гърди или дали суче тридесет или пет минути, стига да отделя достатъчно урина, изпражнения и да наддава. Виждала съм много майки с пълнички, добре развиващи се бебета на месец или два, които все още навиват алармите си и се опитват да накарат бебетата си да сучат и да ядат от двете гърди на всяко ядене, когато всичко, от което се нуждаят, е да се отпуснат и да следват схема на хранене на поискване.

И така, имате новородено бебе и искате да сте сигурни, че то суче достатъчно, за да си осигури нужното количество мляко. Първо, предлагайте му гърдата поне на всеки два часа през деня, с една евентуална пауза от три до четири часова пауза през нощта. Засичайте храненията от началото на яденето, а не от края. Например, ако започнете да го кърмите в 2:00 и свършите в 2:45, пак трябва да се опитате да го нахраните в 4:00. Да, ще се чувствате като че ли всичко, което правите, е да кърмите, оригвате, да сменяте пелените и т.н., но това ще е само за първата седмица или две. Не планирайте да свършите много работа през това време. Щастливка сте, ако намерите време да отидете до тоалетната или да вземете душ. Затова имате нужда от възможно най-много помощ с готвенето, прането, пазаруването през това време. Вашата работа е да установите производството си на мляко, да бъдете сигурна, че бебето ви получава достатъчно за ядене, и да си почивате колкото е възможно повече през този следродилен период. Спомнете си, че жените са лежали в леглото със седмици, след като са родили бебе. Ах, добрите стари дни!

Важно е да се отбележи, че времето, прекарано на гърдата не е обезателно признак за добро хранене. Ако бебето лапне гърдата и суче силно минута или две, а после "се изключи" и суче насън още тридесет минути, може да не е получило достатъчно от богатото на мазнини задно мляко, за да си осигури задоволителен прием на мляко, дори храненето да е отнело четирдесет и пет минути. Количеството и качеството на силното, хранително сучене е също толкова важно, колкото количеството време, прекарано на гърдата. Бебетата имат нужда да сучат активно 10-15 минути от гърдата и след това трябва да им се предложи втората, макар че може да я иска, или пък да не я иска.

Кърменето има упойващ ефект за бебетата, което е едно от най-чудесните неща що се отнася до него при по-големите бебета (няма по-добър начин да сложите бебето да спи), но може да е недостатък при новородените, които обичат да ползват гърдата като залъгалка и може да не поддържат силно хранително сучене толкова дълго, колкото имат нужда. Новородените, които са във фаза на дълбок сън, често изглеждат почти коматозни и това може да е едно от най-обезсърчаващите неща, с които новите родители трябва да се справят.

Някои от причините за сънливостта на новородените включват:

- Лекарства, приемани по време на раждането, включително епидурална упойка (особено, ако е повече от една) и болкоуспокояващи, давани по време на цезарово сечение

- Медицински причини – жълтеница, инфекция или обрязване.
Жълтеницата е обичайна за новородените и кара бебетата да са много сънливи. Това е като параграф 22 – тъй като е сънливо, то не суче добре, а тъй като не суче добре, не ака и нивата на билирубина се покачват. Обрязването е медицинска процедура, която много изтощава бебетата – очаквайте малкото ви момченце да е уморено, сънливо и не твърде заинтересовано от сученето в деня, в който сте избрали да се извърши процедурата.

- Твърде много стимулация – някои бебета се "изключват" чрез сън, когато обкръжаващата ги среда е твърде шумна или светлините твърде ярки.

- Твърде много мляко – някои бебета реагират на увеличения поток от мляко на третия или четвъртия ден, като заспиват минута или две след началото на сученето.

- Недостатъчен прием на мляко – още един параграф 22 – новороденото бебе, което не получава достатъчно мляко, може в отговор да стане по-слабо и сънливо, а не да пищи до припадък и да иска да бъде нахранено.

Ето някои съвети как да окуражите сънливото бебе да суче:

- Търсете знаци, че навлиза в "лек цикъл на сън".
Бебетата влизат и излизат от лек и дълбок цикъл на сън по-често от възрастните и усилията ви да го събудите ще бъдат по-успешни, ако го хванете по време на лек цикъл на сън. Признаците за лек сън включват: Бързо движение на очите (РЕМ), макар че очите му са затворени; промени в изражението на лицето; неволни движения на ръцете, краката или устата (сукателни движения). Може неуспешно да го будите през цикъла на дълбок сън, но да имате добър резултат само няколко минути по-късно, ако го хванете по време на цикъл на лек сън.

- Намалете или махнете завивките му. Съблечете го по памперс и го гушкайте кожа до кожа. Може да се опитате да вземете топъл душ заедно.

- Приглушете светлината в стаята. Очите на новородените са чувствителни към светлината и ярките светлини могат да го накарат да иска да държи очите си затворени.

- Говорете му и се опитвайте да правите визуален контакт.

- Дръжте го изправено. Опитайте техниката на "очите на куклата". Помните ли куклите, които имахме като малки момичета, които затваряха очите си, когато ги сложиш да лежат, и ги отваряха, когато ги изправиш? Нежно го свийте до седнало положение в скута си, като повдигнете раменете му, краката му и торса му, след това отново го сложете легнало. Не вдигайте краката му нагоре, когато седи - това може да причини вътрешни наранявания. Бъдете нежни...

- Увеличете стимулацията. Разтрийте гърба му с кръгови движения от лопатките надолу и пак нагоре; галете скалпа му с нежни, но твърди кръгови движения, нежно стискайте падината между врата му и ключицата (помните ли как в училище, когато някой искаше да ви привлече вниманието и се промъкваше изотзад и ви сграбчваше лопатката? Помните ли как изскачахте от стола си? Това е ефективно, но го правете нежно); разтрийте ръцете или краката му като прилагате натиск с палеца си (партньорът ви може да прави това, докато кърмите, за да ви помогне да го стимулирате); разходете пръстите си нагоре по гръбнака му; движете ръцете и краката му с движения, все едно кара колело, потупвайте ги; или рисувайте кръгчета по устните му с пръст. Продължавайте да му говорите и да се опитвате да поддържате контакт с очи.

- Сменете му памперса и го оригнете, преди да му предложите втората гърда. Повечето новородени мразят това и то може да го раздразни достатъчно, за да се събуди и да суче. Опитайте се да сменяте гърдите, щом сукането му се забави, дори да е станало само след няколко минути. След това пак дайте другата гърда и го оставете да заспи на тази страна, ако иска.

- Обтрийте лицето му с влажна мокра кърпа.

- Опитайте се да кърмите във позиция "футболна топка", вместо традиционната поза, когато бебето лежи в скута ви. Бебетата, гушнати в скута, са по-склонни да заспиват.

- Придържайте гърдата си, докато кърмите, така че тежестта й да не пада на брадичката на бебето.

- Изстисквайте мляко на устните му или капете мляко в устата му с капкомер или спринцовка, за да го карате да гълта, докато суче.

Ако имате сънливо бебе, помнете, че най-важното нещо е да сте сигурни, че получава достатъчно за ядене. Следете количеството урина, изпражнения и качването на тегло отблизо, особено през първите две седмици. Ако не качва достатъчно на тегло, консултирайте се с консултант по лактация за съвет как да увеличите наддаването на тегло. (вж. статиите "Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко" и "Увеличаване на кърмата" за повече подробности).

Дохранвайте, ако е необходимо (за предпочитане със собственото ви изцедено мляко) – веднъж, щом започне да наддава стабилно, можете да се отпуснете и да започнете да храните на поискване. Скоро ще гледате на това, като на "добрите стари дни" – "Помниш ли как бебето спеше през цялото време и не можехме да го събудим?"

След като преминете през етапа на новородено (което изглежда вечно, но повярвайте ми, отминава) ще можете да се отпуснете и да спрете да гледате часовника, а бебето ви ще установи свой индивидуален модел на хранене.

Източник: bg-mamma.com