Кърмене на бебета с проблеми

Ако вашето бебе е родено по-различно от другите и се нуждае от специални грижи, сигурно се борите с противоречиви чувства. Като всички родители, вие се радвате на вашето дете. Но в същото време може да сте разочаровани, ядосани, да се чувствате безпомощни и дори виновни.

Бебетата, родени със Синдром на Даун, "заешка" устна или небце, сърдечни проблеми или неврологично заболяване се нуждаят от предимствата, които им дава кърмата, много повече от другите бебета. Идеалната храна и нейните имунни фактори ща помогнат на бебето ви да бъде толкова здраво, колкото е възможно, за да може да наддава и да издържи всякакво лечение и/или операции, които се налагат. А специалната връзка, която ще изградите с бебето си, както и хормоните, които се отделят в тялото ви по време на кърмене, ще ви помогнат да бъдете по-спокойна и да възприемате бебето си първо като личност и след това като бебе, което се нуждае от по-специални грижи.

Кърмата се храносмила по-лесно и е по-полезна за бебетата със сърдечни проблеми, които могат да имат проблем с наддаването.
Кърмата е по-малък дразнител за бебетата със "заешко" небце от адаптираното мляко.

Кърмата защитава бебето със Синдром на Даун от дихателните инфекции и проблемите на стомашно-чревния тракт, към които то е по-склонно.

Бебето, нуждаещо се от по-специални грижи, обикновено трудно засуква. За съжаление, у нас трудно ще получите подкрепа от медицинския персонал. Той по-скоро би се учудил, че искате да си "създавате главоболия", като се опитватете да кърмите, вместо чисто и просто да давате адаптирано мляко. Затова ще ви бъде нужна подкрепа от страна на вашите близки, приятели и най-вече на партньора ви. Ако искате да кърмите бебето си, започнете колкото се може по-скоро след раждането. Ако не се получава, изцеждайте кърмата си и я давайте на бебето. Изцеждайте гърдите си на всеки 2-3 часа. Препоръчваме ви да избягвате шишетата с биберон – бебето бързо свиква с тях и трудно се научава да суче от гърдата, тъй като сукането изисква повече усилия. Кърмата може да се дава на бебето и чрез сонда, ако то трябва да бъде хранено по този начин.

Когато сте готова да опитате да кърмите, заредете се с търпение. Може да отнеме седмици, докато бебето засуче, понякога дори месеци. Неврологично увредените бебета с прекалено висок или много нисък мускулен тонус ще се нуждаят от помощта ви, а може би и от помощта на добре настроен към кърменето специалист. Прегръщането и контактът кожа-до-кожа с бебето ще му осигурят възможност за оптимално развитие на способностите му.

Ако лекарят ви иска да дохранвате бебето, защото то наддава бавно, попитайте дали не може да използвате млякото в края на кърменето. То е много богато на мазнини и калории. Можете да го изцеждате и да го давате на бебето с лъжичка или чашка, ако то не суче добре и прекъсва храненето, преди да стигне до него. То съдържа много храносмилателни ензими, от които вашето бебе се нуждае, за да усвои добре кърмата.

В развитите страни съществува система за хранене на бебето, която позволява то да лежи на гърдата ви, докато се храни. В малка бутилка се слага изцедената от вас кърма, от нея излиза тръбичка, която се прикрепя към зърното на гърдата или към пръста на ръката ви. Дори пръстите на ръката ви наподобяват гърдата повече от биберона!

Системата е създадена, тъй като проучванията показват, че храненето от шише е по-стресиращо за бебето от сукането. По този начин и бебето суче едновременно от тръбичката и от зърното и стимулира гърдите ви да произвеждат повече кърма.

В някои случаи, бебето, нуждаещо се от по-специални грижи, не успява да се научи да суче. Бъдете спокойни – колкото и малко кърма да е получило то, изцедена и дадена с шише, лъжичка или чашка, тя със сигурност е била от полза за развитието и здравето му. Това е нещо, което само вие можете да му осигурите!

Източник: bg-mamma.com