Ползи от кърменето – какви са те?

Повечето нови майки се чудят колко дълго да кърмят бебетата си. Докато педиатрите по света препоръчват да се кърми поне през първата година от живота на бебето, това може да не е реалистична цел за много майки. Важно е да знаете, че дори ако кърмите бебето си само няколко седмици или дори няколко дни и двамата ще имате много важни ползи от отношенията по време на кърмене.

Ето информация, която може да ви помогне да решите колко дълго да кърмите бебето си:

Ако кърмите бебето си през първите дни след раждането, то ще получи здравословна доза коластра, бистрата или златиста на цвят течност, която гърдите ви произвеждат през последния период от бременността ви. Може да сте забелязали да изтича по малко, докато сте били бременни. Коластрата се различава от зрялото майчино мляко. Тя е гъста и лепкава и осигурява важни антитела, които се борят с болестите и които бебето не може да си набави от никъде другаде. Тя е високо концентрирана и е лесна за усвояване от незрелия детски организъм. Главната й функция е да предпазва новороденото от инфекции, като покрива чревния тракт на бебето и играе ролята на защитна бариера, предодвратяваща навлизането на вредни бактерии. Предпазва бебето от болести, на които сте били изложени, също както и от болести, на които е било изложено то. Тя също осигурява важни хранителни съставки, които са особено важни за недоносени или болни бебета. Коластрата функционира като лаксатив, като помага на бебето да се изчисти от мекониума (тъмнозелените/черни изпражнения, които са в бебешките черва отпреди раждането) и намаля склонността от жълтеница у новороденото.

Между втория и третия ден след раждането млякото ви ще се промени от коластра на преходно мляко, което е по-рядко и по-обилно. Това мляко също съдържа важни антитела, които ще продължат да защитават бебето ви, докато го кърмите. Между десетия и четиринадесетия ден коластрата изчезва, но зрялото мляко ще продължи да произвежда антитела, само че не в такава концентрация, както в коластрата. Протеинът в майчиното мляко е много по-лесно за храносмилане от протеина в кравето мляко или адаптираното мляко, което значи, че бебето ви ще страда по-малко от храносмилателни проблеми, като газове, обриви и колики.

Кърменето в първите дни помага не само на бебето, но и на вас. Кърменето ви помага да развиете особена близост, докато опознавате това специално малко човече, което се е появило в живота ви, а също и помага на тялото ви да се възстанови от раждането по-бързо, като освобождава хормони, които контрахират матката и намаляват следродилното кървене.

Ползите от кърменето през първите дни ви дават отлична причина да закърмите бебето толкова рано и толкова често след раждането, колкото е възможно, дори и да смятате, че ще можете да го правите само за кратък период от време.

Ако кърмите бебето си 4-6 седмици, ще му помогнете да премине по-лесно през най-уязвимия период от детството си. Бебетата, които са кърмени, боледуват по-рядко от много болести, включително храносмилателни и дихателни проблеми, пневмония и менингит и СВДС (Синдром на Внезапна Детска Смърт).

Кърменето през първите седмици също така ще ви помогне да се отпуснете. Кърменето ви  ''принуждава'' да лежите и седите дълги периоди от време, тъй като бебетата сучат толкова често през първите седмици на кърменето, докато установят лактацията и растат толкова бързо. Когато храните детето с бутилка, е лесно да дадете на някой друг да храни бебето, докато вие чистите къщата или пазарувате. Мисля, че кърменето е начинът на природата да ви помогне да получите почивката, която ви е нужна, докато се възстановявате след раждането. Помислете – майките са оставали на легло в болницата най-малкото за седмица или две след раждане – а сега са на крака и тичат напред-назад след 48-часов болничен престой.
Хормонът пролактин, който се освобождава в тялото ви, когато кърмите, се нарича ''майчин хормон'' и ви помага да си починете. Когато изследователите го дали на лабораторни мишки (дори мъжки), те започнали да строят гнезда и да правят майчински неща. Той е наистина силен хормон и много майки споделят, че дори когато са под огромно напрежение, неочаквано се отпускат, когато им потече млякото.

Ако кърмите 3-4 месеца е много по-малко вероятно детето да страда от възпаление на ухото. Проучванията показват, че бебетата, които са били само на кърма поне четири месеца, са страдали наполовина по-малко от инфекция на ухото в сравнение с бебетата, хранени с адаптирано мляко.

Кърменето може да ви помогне да свалите допълнителните килограми, които сте качили по време на бременността. Майки, които кърмят, свалят повече килограми докато бебетата им навършат 3-6 месеца, отколкото тези, които хранят децата си с адаптирано мляко и консумират по-малко калории, защото производството на кърма мобилизира мазнините, които сте натрупали по време на бременността.

Когато сте кърмили няколко месеца, ще сте преодоляли ранните пречки, като препълването на гърдите с мляко, разранените зърна и храненията, които изглеждат безкрайни. Кърменето е толкова по-лесно от храненето с бутилка на този етап – няма бутилки за носене, няма запек и акото и върнатото миришат толкова по-добре от тези на хранените с адаптирано мляко бебета. Също така, ако бебето ви не суче толкова често, както като новородено, можете да му давате бутилка с изцедена кърма или адаптирано мляко отвреме навреме, ако искате, което ще ви помогне да се освободите от цялостната отговорност за всички хранения.

Ако кърмите 6 месеца, бебето ви ще е много по-малко изложено на проблеми с алергии, тъй като около това време чревният тракт започва да произвежда антитела, които покриват вътрешностите му и го предпазват от чужди протеини и алергени.

Майчиното мляко ще задоволява всички хранителни нужди на бебето ви поне за първите шест месеца и ако имате фамилна история на алергии, е добра идея да изчакате до навършване на 6 месеца, преди да въведете твърди храни, тъй като е по-малко вероятно алергиите да се развият след това време.

Повечето майки, които изцяло кърмят първите шест месеца, нямат менструален цикъл през това време и рядко овулират. Ако изцяло кърмите и не давате добавки или твърди храни, сте защитени около 98% от бременност. Това важи само, ако изключително кърмите: без да давате вода, адаптирано мляко, залъгалки, без да кърмите под час. Повечето майки използват още някакъв предпазен метод през това време.

Много проучвания на предпазната сила на кърменето ползват шестия месец като граничен камък. Това означава, че изследователите са открили, че кърменето поне през първите шест месеца доказано има предпазен ефект срещу много болести, като например рак в детска възраст.

Ако кърмите 9 месеца, ще помогнете на бебето през един от най-важните периоди от младия му живот. Бебетата между 6 и 9 месеца преминават през толкова много промени – сядат, поникват им зъби, започват да ядат твърди храни, започват да пълзят, да се изправят и много други. Макар че по-голямото бебе яде твърди храни, майчиното мляко все още е най-важната част от неговата диета и продължава да го снабдява с важни имунитети по времето, когато започва да пълзи и да слага ВСИЧКО в устата си, включително и гадни, пълни с микроби неща.

Много проучвания сочат ползотворния ефект на кърмата върху интелектуалното развитие. Кърмените бебета изкарват около 8 точки повече на тест за интелигентност от бебетата, хранени с адаптирано мляко и това изглежда е вярно дори, когато фактори като образователната и социално-икономическата среда на родителите са взети предвид.

Ако кърмите една година, бебето ви ще получи ползи за здравето си, които ще са за цял живот. Продължителното кърмене предпазва от язвен колит, диабет, астма, болест на Крон, затлъстяване, и висок холестерол в зряла възраст. Бебета, които са кърмени година и повече, по-рядко имат нужда от говорна терапия или скоби като възрастни.

Помислете за спестяванията, които ще направите, ако кърмите една година! Адаптираното мляко може да струва до 100 лв на месец, в зависимост коя марка ползвате. Стойността на шишета, биберони и допълнителни лекарски прегледи също се добавя. Можете да спестите над 1000 лв през първата година, като кърмите бебето си.

Ако бебето ви е на кърма над една година (или докато има нужда), ще продължите да го храните по най-добрия начин. Фактът, че повечето бебета могат да понасят кравето мляко след една година, не означава, че нямат полза от кърмата. Концентрацията от антитела в човешкото мляко става по-наситена, когато количеството, което се консумира, намалее.

В детска възраст 1 до 3 години бебето ви ще пада често и ще получава синини и цицини, докато опознава новия свят. Кърменето предлага перфектният начин да утешите малко дете, което си е ударило коляното или което не иска да заспи след натоварен ден. Децата, които са кърмени продължително време, са по-сигурни от бебета, които са отбити рано, защото нуждите им са били задоволени през уязвимия период на детството. Не се тревожете, че бебето ви ще суче вечно – всички бебета се отбиват рано или късно, без значение какво правите. Децата растат толкова бързо и времето, което прекарвате докато ги кърмите е толкова кратко в сравнение с 18-те години, които прекарват у дома.

Продължителното кърмене носи полза също и на майките. Много от ползите са свързани с количество. Това означава, например, че колкото по-дълго кърмите през живота си, толкова по-нисък е рискът от рак на гърдата или остеопороза.

Дали ще кърмите бебето си дни, седмици, месеци или години, и двамата ще имате полза. Някои майки се колебаят дали да започнат да кърмят, ако знаят, че няма да го правят дълго. Струва си да опитате. Дори да не стане, можете да спрете да кърмите по всяко време. Много майки започват да кърмят с намерението да кърмят само за кратко и често откриват, че продължават да го правят много по-дълго, отколкото са мислели, че биха могли. Живейте спокойно и помнете, че дори едно кърмене е от полза и за вас, и за бебето ви.

Източник: bg-mamma.com